Julianne Donaldson - Edenbrooke

Marianne Daventry bármit megtenne, hogy elszökhessen a rémesen unalmas Bathból és udvarlója egyre terhesebbé váló ostromai elől. Nem csoda hát, hogy amikor ikertestvére, Cecily, meghívja őt Edenbrooke-ba, kapva kap az ajánlaton. Marianne arra számít, hogy végre kipihenheti magát és kedvére gyönyörködhet a szeretett angol tájban, miközben testvére Edenbrooke jóképű örökösét igyekszik becserkészni. Ám idővel rájön, hiába a leggondosabb tervezés.

Történet és szereplők:

Marianne édesanyja halála után nagyanyjánál talál menedéket Bath-ban, míg az ikertestvérét unokatestvéreknél szállásolják el Londonban. Bár apjuk elhagyja őket és Franciaországba megy és a lányokat elválasztják azok jellemének megfelelő környezetbe kerülnek. Egy napon azonban a nagymama közli Marianne-nel, hogy őt teszi meg örökösévé, ha megtanul úrinőként viselkedni, ezt egyből be is bizonyíthatja, mivel nővére Edenbrooke-ba megy ahová őt is meghívták. A lány kitörő örömmel fogadja, hogy végre ismét találkozhat testvérével és hogy végre a bath-i társaságot is ott hagyhatja, így boldogan elutazik. Út közben azonban rablótámadás éri őket, melyben a kocsis megsebesül és csak komornája lélekjelenlétének köszönhetően ússzák meg a borzalmakat. Egy fogadóhoz hajtanak, ahol ellátják őket és még egy úriember is segítségükre siet, aki azonban nem hajlandó elárulni a nevét. Másnap azonban minden megvilágosodik mikor a fiatal emberrel Edenbrooke-ban találkozik. Kiderül, hogy ő a birtok tulajdonosának második fia, aki egyben a nővére Ceciliy által oly bőszen áhított fiatalember öccse. Vicces kalandokba keverednek és egyre jobban élvezik egymás társaságában Philip-pel aki még a szerelmes levél írására is megtanítja, s közben a lány egyre jobban érzi, hogy valami nagyon mélyen vonzódik a férfihoz. Mielőtt megérkezne nővére azonban kiderül, hogy az idő közben barátjává lett fiatal úr egyben a nővére célpontja is férjfogás tekintetében, így feláldozza magát és átengedi a terepet Cecilynek. A két lány találkozása azonban nem zökkenőktől mentes. A külön töltött időben annyira megváltozott jellemük, hogy szinte nem is érintkeznek egymással. A lánynak azonban nem csak nővére hiányával, hanem Philip nélkülözésével is szembe kell néznie, míg rá nem döbben, hogy miért is hiányzik neki ennyire a férfi. Közben bár egy nemrég megismert úriember megkéri a kezét arra is ráébred a házban mindenki arról beszél hogyan is csábította el a fiatal urat. Már azon van, hogy reménytelen helyzete miatt megszökjön, így levelet ír apjának Franciaországba, hogy jöjjön haza. Azonban minderre nem kerül sor, mivel a kikosarazott férfi idő közben elrabolja, kiderül, hogy nagybátyja még Bath-ban kihallgatta nagyanyját mikor örökösévé tette meg, így semmi áron nem mondana le a 40 ezer fontról. Doverbe viszi a lányt, aki mostani kétségbeesésében Philipnek ír búcsúlevelet, melyben közli, mily forrón szereti, de megjelenik az említett úriember és megmenti a lányt. Mint kiderül épp Marianne édesapját hozta haza Franciaországból, s ha még kellett volna bizonyíték, hogy ő is hőn szereti a lányt a kezdő lökést megadja ehhez, hogy megkapja a lány utolsó levelét, s így végre bevallják egymás iránt érzett szerelmüket.

Marianne egy álmodozó, természet szerető, általános erkölcsi normákat kedvelő úrinő, még ha viselkedése néha meg is cáfolja ezt. Néha naív, de könyv végére megtalálja azt az embert aki nem fog ezzel visszaélni, sőt támogatja a lányt ábrándjaiban, még az sem zavarja, ha csukott szemmel táncol és emiatt néha baleset éri.

Philip legnagyobb vágya, hogy ne a rangjáért vagy a vagyonáért szeresse felesége, így kapóra jön neki, mikor Marianne-ba botlik a fogadóban aki nem sejti kivel is van dolga. Nem tudván, hogy a lány maga is gazdag örökös élvezi, hogy valaki csupán személyisége miatt kötődik hozzá, s mikor megérkezik a lány gyönyörű nővére sem bizonytalanodik el abban, hogy ő a lányt szereti. Egy kicsit lehetne határozottabb ebben a kérdésben, de végül a levél hatására végre színt vall.

Összességében:

Könnyed, kikapcsoló olvasmány ami egy hóbortos lányról és egy jóképű, mély érzelmekkel rendelkező ám humoros fiatal ember egymásra találásáról szól. A történet tipikus romantikus történet amibe csak egy aljas, pénzsóvár fráter képes belerondítani, de a hősünk a főszereplő hölgy segítségére siet, mégis nehezen tudtam letenni. Tudtam, hogy valami titok rejtőzik a férfi kilétét illetően és kíváncsi voltam, hogy mikor és hogyan ébrednek már rá, hogy egymásnak valók. Néha azzal mosolyogtatott meg, hogy miket csinált Marianne, néha a párbeszédekkel, de ha kellett komoly volt, például mikor a lány annyira egyedül érzi magát. Minden jó, ha jó a vége, tehát Marianne visszakapja édesapját, megbékél nővérével és övé lesz Philip. Remélem nem árultam el nagy titkot. Aki olvasta a könyvet éri a fenti kép jelentőségét is.

Értékelés: 4/5

Műfaj: Romantikus

Sorozat: -

Ajánló
Kommentek
  1. Én