Lisa De Jong - When It Rains – Amikor esik…

Ő volt az első szerelmem, még mielőtt összeomlott az életem. És ő most többet akar, amit én nem tudok megadni neki. Minden megváltozott. Bárcsak elmondhatnám neki, miért… de képtelen vagyok. Senkinek nem mondtam el. Csak akkor ébredtem rá, mennyire szükségem van rá, amikor elment a főiskolára, és én teljesen magamra maradtam. Aztán egy nap belovagolt a városba Asher Hunt, azzal a sötét, varázslatos tekintetével és a pimasz mosolyával. Őt nem érdekelte, ki voltam azelőtt, egyszerűen csak életet lehelt abba, ami megmaradt belőlem. Megsebeztek. Megmentettek. És reményre leltem.

Történtet és szereplők:

Kate 16 évesen nagy hibát követ el: naiv kislányként követi a suli sztárfocistáját annak kietlen házába, majd miután megtörténik a szörnyűség aminek egy nő életében sem szabadna, magába fordul és nem árulja el ennek okát senkinek sem. Még a legjobb barátjának Beuau-nak sem, aki pedig mindenben mellette áll és mikor a srác két év múlva főiskolára megy és elhagyja a várost, bár szerelmet vall a lánynak, Kate képtelen a vallomásra.

Ekkor tűnik fel Asher az étteremben ahol a lány dolgozik. Első pillanattól vonzódnak egymáshoz, talán amiatt, mert mind a ketten rejtegetnek valamit. Asher rétegről rétegre hámozza le a lányról a bezárkózottságot, miközben megtudjuk, hogy az ő egyik nagy titka, hogy önmagát hibáztatja azért, mert a legjobb barátnője halálos balesetet szenvedett. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz mind testileg, mind lelkileg, a másik nagy titkot azonban csak véletlenül és már későn tudjuk meg, mégpedig azt, hogy Asher végső stádiumú rákos beteg. Kate miután rájön először nagyon mérges lesz, hogy ennek ellenére engedte a fiú, hogy beleszeressen, de így is végig mellette áll és támogatja a halál tusájában. A temetésre eljön volt legjobb barátja Beau is, azonban nem tudja nézni, ahogyan a lány a szerelmét gyászolja, így bár Kate könyörög neki, idő előtt elhagyja a temetőt.

Azt ezt követő nap szenvedései során Kate rájön, hogy rengeteget köszönhet Asher-nek, azt, hogy újra él csakis a fiú érhette el nála, de akik igazán végig szeretett az a Beau(?!?!), így utána indul a főiskolára és közösen építik fel ezt az új életet.

Kate egy magába zárkózott 19 éves lány, aki nem képes feldolgozni azt a traumát amit két évvel korábban átélt. Nagy szerencséjére és szerencsétlenségére felbukkan az életében Asher, aki ki tudja mozdítani ebből a katatón állapotból, azonban élete legnagyobb tragédiáját is vele kell megélnie.

Asher a barátja haláláért magát hibáztató, feledni nem tudó srác, aki élete utolsó feladatának tekinti, hogy Kate-et megszabadítsa a démonaitól. Bár miután diagnosztizálják a betegségét úgy gondolja, hogy megérdemli amiért hagyta meghalni a barátját, mikor felbukkan életében Kate, értelmet talál az életben és élni akar, de talán már túl későn.

Beau egy kitartó srác, nem tudok többet mondani róla..

Összegzés

Jojo Moyes Mielőtt megismertelek című könyve után eldöntöttem, hogy nem vagyok hajlandó hasonló könyveket olvasni. Direkt kerültem a Csillagainkban a hiba könyv és filmváltozatát is. Nem vagyok happy end függő, de nem is megyek önként a pofon elé, hogy szomorú legyek.

Gyanítottam, hogy ebben a könyvben is valami szörnyűség fog történni, de mivel piros pöttyös könyvről van szó, ezért boldog befejezésre számítottam. Ez is az valahol, de mire eljutunk idáig annyira meggyötör az irónő, hogy nem teljes a katarzis. Bevallom a könyv feléig Beau-nak szurkoltam. Végig abban reménykedtem, hogy Kate rájön végre, hogy számára ő az igazi. Mire elfogadtam és megértettem, hogy neki mégis miért van Asher-re szüksége, az író úgy dönt, hogy elveszi őt tőlünk és egy 180 fokos, értelmetlen és teljesen megmagyarázatlan fordulattal Kate rájön, hogy mégis Beau-t szerette végig. Sokáig erre a kifejletre vártam, de ekkorra és így már értelmetlenné vált számomra.

Bevallom őszintén odáig olvastam normálisan a könyvet, hogy Asher kórházba került.. az ez után következő a temetésig tartó részt átfutottam... A könyv olvasása alatt végig azon gondolkoztam, hogy ez a sztori egy egyveleg: Jojo Moyes - Mielőtt megismertelek (bántalmazott lány, aki egy szintén sérült férfi segítségével elkezd élni, de mire ez bekövetkezik már az élet fő mozgató erejét a szerelmet elveszíti), Cecilia Ahern - P.S. I love You (a szalvétás üzenetek, Asher halála után), J. A. Redmerski - A soha határa (a főszereplő mire megtalálja a boldogságot, kiderül, hogy a szeretett srác rákos). Így mivel úgy éreztem, hogy ezt a történetet már másik könyv(ek)ben olvastam, átugrottam. Jelzem, szerintem nem ezért nem értettem, hogy miért és mikor jön rá arra, hogy ő mégis Beau-t szereti, ezt nem lehet megérteni. A könyv elején ugyanis végig arról győzköd minket az író, hogy miért kell Kate-nek Asher-t szeretnie, majd mindezt sutba dobva egy huszárvágással ezt semmissé teszi. A magyarázat miszerint Asher 'csak' a lelki társa volt, pont ezért nem elégít ki, hiszen előtte több mint 100 oldalon keresztül a megmagyarázhatatlan vonzalomról olvastam....

 

Mindettől függetlenül el kell ismernem a könyv hatásos. Nyomot és szomorúságot hagyott maga után, és mivel alapvetően egy könyv akkor jó, ha ezt eléri, így megérdemli a jó pontozást.

Ami kifejezetten tetszett, az az eső szerepe a könyvben. Jól eltalálta az író vagy a munkatársai a könyv címét, hihetetlen mennyi értelme lehet annak, ha esik az eső.. a záró kép pedig keretbe foglalja és nagyszerűen összegzi az olvasás alatt felgyülemlett érzelmeket. Azt nem tudom, hogy a következő kötetek mennyire kapcsolódnak ehhez a nyitó részhez illetve az esőhöz, de kíváncsian várom.

Most pedig gyorsan belekezdek valami csöpögős, agyatlan könyvbe.

Értékelés: 4/5

Sorozat: Eső 1.

Műfaj: New Adult

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én