Rebecca Donovan - What If – Mi lenne, ha…

Mi lenne, ha másodszorra is átélhetnéd az első találkozást? Cal Logan döbbenten veszi észre Nicole Bentleyt a vele szemben lévő kávézóban, több ezer kilométerre szülővárosuktól. 1 éve, az érettségijük óta senki sem látta őt, és senki sem hallott róla. Úgy tűnik, hogy ő nem is Nicole. A lány pontosan ugyanúgy néz ki, mint Cal gyerekkori szerelme, de az ő neve Nyelle Preston, és fogalma sincs arról, hogy Cal kicsoda.Nyelle ösztönző, fogékony és vakmerő, az élethez való szenvedélyes hozzáállása másokra is átragad. Ebben Nicole teljes ellentéte. Calt totálisan lenyűgözi a lány.

Történet és szereplők:

Cal Logan egyik lánytól csapódik a másikig, egyikük sem tudja mélyen megérinteni, míg meg nem látja Nyelle-t egy kávézóban. Egyből érzi, hogy régi barátjával találkozott, aki pár éve megszakította vele és a többiekkel a kapcsolatot, miután a bandából az egyik lány elköltözött. Bár Nyelle nem úgy néz ki és nem úgy öltözködik, mint a régi Nicole a gyönyörű kék szemei árulkodóak. Ráadásul a lány minden őrültséget elkövet, amit a rég ismert barátja nem tett volna meg. Ennek ellenére mivel gyermekkora óta csak őrá várt, egyre több időt tölt vele és próbálja megfejteni, hogy mi történhetett az elmúlt időben, mi késztethette ekkora pálfordulásra a lányt.

Ahogyan egyre közelebb kerülnek egymáshoz úgy derülnek ki a visszaemlékezésekből a részletek és a könyv befejezéseként azt is megtudhatjuk mi az a nagy titok ami miatt Nyelle nem akarta, hogy megtudják, hogy ő Nicole és hogyan jutott el idáig. Erős csattanó található a sztori végén, nem szeretném lelőni a poént, így nem is ragozom tovább.

Cal egy egyszerű fiú akit a suliban sokat szívatnak a többiek, mivel vékony és szemüveges. Pár fiú haverját kivéve a legjobb barátja 3 lány, akikből az egyikbe titkon szerelmes azóta mióta csak meglátta. A főiskolán fordul a kocka és a szemüvegét elhagyva, pár kiló izmot magára pakolva népszerűvé válik, de ő még mindig a régi barátjára vágyik. Mikor találkozik Nyelle-lel lehetősége nyílik erre és hatalmas türelemmel el is kezdi kicsomagolni a lányt. Számomra túlzott türelemmel.. szinte a könyv végéig nem árulja el a lánynak, hogy tudja ki is ő.

Nyelle/Nicole egy állandóan tökéletességre vágyó apa kicsi lánya, akit gyermekkorában már azért leszidtak, ha bepiszkolta a ruháját. Ettől a tökéletes álarctól csak barátai főként Richelle tudja megmenteni, ezért miután a lány elköltözik továbbra is tartják a kapcsolatot, bár otthon és az iskolában tarja magát a tökéletes lány képéhez. Egy tragédia után azonban nem bírja tovább a nyomást és elkezd olyan életet élni amilyet Richelle-lel elterveztek, folyamatosan húzva ki a tételeket a bakancslistáról.

Rae a régi banda negyedik tagja, bár igazán szoros kapcsolatot Cal-lel tud csak kialakítani. Érdekes mellékszereplő, ha lesz folytatása a könyvnek rá tippelnék, mint főszereplő.

Összegzés:

Sokáig nem értettem, hogy miért fontos ennyit ugrálni az időben, bevallom kicsit idegesített is. Mint ahogy az is, hogy a múltbeli eseményekből nagyon sokat Richelle narrálásában olvashattunk. A végére minden a helyére került és elismerem, hogy értelmet nyert mindaz ami a könyv elején zavart. 

Érdekes a felvetés, hogy milyen dolgokat tennék meg, ha kitörnénk a mások és saját megfelelni vágyásunk iránti kényszer által alkotott kalitkából. Még akkor is, ha Nyelle esetében ez elég sarkalatos. Minek kell ahhoz történnie, hogy merjük vállalni saját vágyainkat? és ha vállaltuk, azzal önmagunkká válhatunk egyáltalán? vagy csak egy álomképpé? Fontos kérdést feszeget az író, még ha véleményem szerint nem is szándékosan teszi ezt, a könyv nem ennyire mély, szinte csak érinti ezt a kérdéskört.

Egy dolog nem tetszik csak, még pedig az, hogy úgy érzem a NA könyvek esetében az írók megpróbálnak egymást túllicitálva egyre nagyobb tragédiákat elénk tárni. Rendben, hogy valahol ez a műfaj specialitása, de nekem már kezd egy kissé sok lenni. Donovan esetében már a lélegzet trilógia alap története is egy megtört fiatalról szólt, az akkor fizikai fenyítés volt, most főként lelkiről beszélhetünk. Csupán a történet vezetése és a (bár kitalálható, de mégis érzelmes) befejezés miatt nem válik sablonossá a könyv.

Értékelés: 4/5

Műfaj: NA

Sorozat: -

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én