Kelly Oram - Cinder és Ella

Ella élete minden, csak nem tündérmese. Nyolc hónapja vesztette el édesanyját egy balesetben, ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most gyerekkora óta nem látott apjához meg annak új családjához kell költöznie. Mesés… Egyvalaki tartja benne a lelket: Cinder, akivel évek óta barátok a neten, de sosem találkoztak. Ella annyit tud, hogy a srác vicces, szexi, okos, és ugyanakkora könyvmoly, mint ő. (Á, egyáltalán nem az esete…) Fogalma sincs, hogy Cinder az egyik legmenőbb hollywoodi színész, aki a kedvenc fantasyregényükből készült filmben játssza a herceget. Vajon képest a valóságban is tün

Történet és szereplők:

Ella egy fantasy rajongó tinédzser, aki bár édesanyjával nem dúskálnak anyagi javakban boldogan éli életét, évek óta írja blogját a kedvenc történetéről, míg 18. születésnapján baleset nem éri, melyben nemcsak, hogy elveszíti édesanyját de ő maga is súlyos égési sérüléseket szerez. Túléli, de akkora traumát jelentenek neki a történtek, hogy a kórházi rehabilitációja alatt öngyilkosságot kísérel meg. Ráadásul mikor kiengedik a kórházból más rokona nem lévén az édesapjához és annak új családjához kerül. Két mostohatestvére nem fogadja kitörő örömmel, így még nehezebb számára a beilleszkedés. A terapeutája javaslatára egy biztonsági hálót kell építenie maga köré, így újra felveszi a kapcsolatot a blogján megismert sráccal, akibe évek óta szerelmes, bár ezt még magának sem vallja be. Közben megtudjuk, hogy mi történt Cinder-rel (kedvenc regény sorozatának főszereplőjét is így hívják). Ő maga a híres tinisztár Brian Oliver, akit éppen beszippant a filmipar. A jó sajtó érdekében kitalálnak számára egy kamu eljegyzést, hogy javítsanak a renoméján, azonban mikor megtudja, hogy Ella él azonnal szakítani akar színésznő társával. A sekélyes hollywoodi liba természetesen ezt nem engedi neki, így bár újra kialakul Ella és Cinder között a lelki kapcsolat nem meri bevallani a lánynak ki is ő valójában.Ella pedig küzd az új elit iskolával, ahol mindenki bámulja és kineveti, még otthon az új családjának elfogadásával küzd. Bár idővel az ikrek egyike (Julienn) egyre közelebb kerül hozzá, neki köszönhetően új barátokra tesz szert Vivian és Rob segítségével. Születésnapjára pedig megkapja a hőn áhított FantasyCon belépőket. Barátai és még testvérei is elkísérik és mikor a dedikálásnál szóba elegyednek (összevitatkoznak) Briannel (a filmváltozat főszereplőjével), a fiú egyből rájön, hogy kivel is áll szemben. Ezek után egyből szakít az áljegyesével és felkeresi Ellát. A lány bár rettentően boldog mégis meg akarja mutatni Cindernek, hogy mivel áll szemben, megmutatja neki a teste 70%át fedő sebhelyeket. Őt azonban nem lehet eltántorítani, bár meglepődik, ugyanannyira akarja a lányt, mint előtte, azonban a lesifotósok véget vetnek a légyottnak. Ezután Ella elzárkózik a külvilágtól és orvosi segítséget kér, hogy fel tudja dolgozni azt ami vele történt. Mikor kijön a kórházból nagy meglepetés éri, bár bevonulása előtt úgy tűnt Brian felfogta mit jelent karrierje számára egy sérült lány, azonban kiderül, hogy ezt csak a sajtósai találták ki, ő pedig azóta is az eltűnt lányt keresi. Azt kéri, hogy mondja meg, hogy mit hagyott ott az étteremben miután sietősen távoztak. Ella rádöbben arra, hogy támaszkodhat a fiúra, megbízhat benne, így megjelenik a film bemutatóján, ahol a fiú már várja.

Ella története nem mindennapos, egy fiatal lány, aki előtt áll az egész élet egy súlyos baleset során olyan mértékű sérülést szerez, amit a lelki traumával kombinálva igazán nagy kihívás elé állítana egy optimista, erős egyéniséget is. Az, hogy az addigi életében ismert családja is megszűnik számára azt jelenti, hogy a talajt teljesen elveszíti a talpa alól. Azonban bár nem kedveli a terapeutáját annak segítségével hatalmas fejlődésen megy keresztül. Közelebb kerül az új családjához, észreveszi azt, hogy azoknak mi a problémájuk a helyzette, majd miután ezt felismeri javít a helyzeten. Bár néha ő is veszít az élet iránti lelkesedéséből, alapvetően élni akar és azt hiszem ezt az állapotot a legnehezebb elérni az ő helyzetében. Az igazi tanulság az, hogy biztos családi vagy baráti háló nélkül nem megy az élni akarás. De ahhoz, hogy ezt elérjük nekünk is nyitnunk és tennünk kell.

Brain Ella barátsága nélkül egy újabb sekélyes hollywoodi szépfiú lenne. Szerencséjére azonban találkozik Ellával a blogján aki visszarántja a földre és erős morális támogatást ad számára. A lány miatt szeretne normális maradni. Mikor meglátja milyen sérüléseket szerzett a lány egy pillanatra megretten, de mivel már évek óta látatlanban szerelmes a lányba, nem igazán számítanak már számára a külsőségek. (Zárójelben hozzátenném, hogy ez szép és jó, de a realitás talaján maradva nem túl sok esélyt látok arra, hogy sok ilyen mély lelkű szépfiú rohangálna Los Angelesben, de mit értek én a lovakhoz...)

Összegzés:

Direkt nem olvastam el semmilyen véleményt a könyvvel kapcsolatban, még a fülszövegét sem mielőtt elkezdtem olvasni. Kizárólag a molyos értékelés, ami jelenleg 95%on áll, adott némi támpontot a könyvvel kapcsolatban. Üdítő volt, hogy bár problémás lelkű tinikről van szó, végre már nem a bár fájdalmas, de lassan agyonkoptatott bántalmazás adja a történet fő vonalát. A címből nem nehéz rájönni, hogy a hamupipőke történet egy átdolgozásáról lesz szó, az üvegcipellő problémáját is nagyszerűen hozza az író.

Tetszett a könyv, nehezen tettem le, mielőtt aludni mentem, de nekem a 95% soknak tűnik.

LOL könyv, tehát szórakoztató, a probléma amit felvet komoly, ennek tudom be ezt a magas értékelést.

Muszáj megjegyeznem, hogy a borító borzalmas.. az ember fantáziája gyakran nem egyezik a szereplők megjelenítésével, de a Cindert ábrázoló fiú kiábrándító számomra.

Értékelés: 4/5

Sorozat:-

Műfaj: ifjúsági

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én