Kerstin Gier: Silber – Az álmok első könyve

Liv Silber álmai az utóbbi időben meglehetősen félelmetessé váltak. Az egyik végképp nem hagyja nyugodni. Ebben az álomban egy temetőben járt éjjel, és szemtanúja volt, amint négy fiú mágikus rituálét hajt végre. Ezek a fiúk azonban nagyon is valós kapcsolatban állnak Livvel, hiszen Grayson és három barátja tényleg léteznek. Liv nemrég iratkozott be abba az iskolába, ahová ők is járnak. Tulajdonképpen egészen kedvesek. De ami igazán ijesztő – még az éjszakai temetőknél is sokkal ijesztőbb –, az az, hogy a fiúk olyan dolgokat tudnak Livről, amiket nappal soha nem ejtett ki a száján.

Történet és szereplők

Olivia és Mia Angliába érkeznek édesanyjukhoz, aki nyughatatlan lélek lévén már rengeteg helyen dolgozott és citálta magával lányait is. Gyermekei azonban abban reménykednek, hogy végre gyökeret verhetnek valahol, elegük van az utazgatásból, az állandó iskolaváltásokból, egyedüli biztos pont az életükben Lottie, a dadusuk. Vágyuk valóra is válik, mivel anyjuk bejelenti, hogy összeköltöznek szerelmével, úgy tűnik talált végre megfelelő társat magának. A férfinek van már két gyermeke, egy iker testvérpár. Közülük Grayson felkelti Liv figyelmét már az első bemutatkozó vacsora alkalmával titokzatosságával. Annyira felkavarja a rejtély amit a fiúval kapcsolatban érez, hogy vele és barátaival álmodik. Egy temetőben vannak, ahol a fiúk további misztikus dolgokat mondanak, majd miután kiderül számukra, hogy a lány végig ott kémkedett nem gerjednek haragra, úgy tűnik pontosan beleillik a terveikbe. Másnap persze minden megy tovább a maga útján, míg az egyik srác el nem szólja magát. De hogyan is tudhatná miről álmodott Liv? A négyes egyre jobban befogadja maga közé és bár Grayson próbálja megakadályozni beszervezik a lányt maguk közé. Kiderül a nagy titok: előző évben Arthur - a leggyönyörűbb menő csákó akit a föld valaha is magán hordott - barátnője talált egy régi könyvet ami démonidézésről szól. A fiúknak részegen nagy poénnak tűnt feltörni ezt a pecsétet, csak kívánniuk kellett valamit, megvágni a kezüket, megosztani a vérüket és latinul kántálni. Azonban ezután feltűntek egymás álmában, a kívánságok pedig elkezdtek valóra válni. Minden rosszra fordult azonban mikor kiderült, hogy már egyikük sem szűz, mivel a végső pecsétet egy szűz vérével lehet felnyitni. Ezért fordultak most Liv-hez, hogy lépjen be közéjük. Mivel a lány nem hisz a misztikumban, belevág a kalandba. Azonban kezd ő is ráébredni, hogy van valami félelmetes ebben az egészben, egyre kevésbé mert elaludni, főként miután kiderül, hogy Arthur arra készül, hogy álmukban feláldozza szerelmét Anabelt, hátha így meg tudja törni a démon hatalmát felettük. Mint kiderül azonban a szálakat a háttérből a barátnő irányítja. Dehogy akarja ő feláldozni magát, épp ellenkezőleg, Liv vérére vágyik, hogy feltörje végre az utolsó pecsétet. Elismeri, hogy a fiúkat csak kihasználta, még a saját barátját is. Szerencsére Grayson és Henry - akivel Liv egyre közelebb került időközben - időben odaér, így megmentik a lányt. Vége van azonban az álmokban való járkálásnak ezzel?

Liv egy szerethető karakter. 16 éves, kissé átlagos, de okos és rejtélyekre vágyó gimnazista lány. Már az első pillanattól kezdve vonzódik Henry-hez, bár őszintén én a könyv elején azt gondoltam Grayson is befutó lehet. Eddig szerencsére nem jött képbe semmiféle szerelmi háromszög, remélem ez így is marad. Testvére Mia hasonló tulajdonságokkal bír, remek mellékszereplő, a hóbortos és most már szerelmes Lottie pedig hozza a vicces háttérfigurát, kiegészítve a szülőkkel.

A fiúk egyelőre rejtélyesek, egyikükre sem tudnám azt mondani, hogy nem tud majd meglepni a következő kötetekben. Talán Arthur az egyetlen akinek a titka jelenleg kiderült, de hogy Anabel hogy tudta ennyire az ujjai köré csavarni a szépfiút egyelőre nem derült ki. Természetesen Henry a legtitokzatosabb, a fiút érdekli az álmok misztikuma és egyre jobban belemerül, egyre ügyesebb azok alakításába. Bár úgy tűnik Liv iránt őszintén érdeklődik, biztos vagyok benne, hogy sok konfliktus forrása lesz még az érdeklődése és magának valósága.

Összességében:

Egyelőre nem annyira szövevényes és összetett, mint az időtlen szerelem trilógia, de van benne potenciál. Ez nyitó kötet volt, amelynek az lényege, hogy bemutassa a világot amit az irónő megteremtett, de így is letehetetlen volt. Akartam tudni, hogy mit titkolnak ennyire a fiúk, aztán miután ez kiderült, hogy mit lehet ezzel kezdni, hogy miért kezdett el félni már Liv is, aki addig szkeptikusan állt a dolgokhoz. Mit rejtegethetnek még a srácok, főként Henry? Mindenre természetesen nem kaphattunk most választ, hiszen sorozatról van szó, de a lezárása így is jól sikerült. Anabel és az álom miatt természetesen függővég, de mégis lezárja az első könyv történéseit. A szavakkal és a történet vezetéssel még mindig jól bánik Gier, a gimnáziumi életet is nagyszerűen leírja. Vajon ki lehet a titokzatos pletykagép?

Tipikus tiniregény ez is, azonban a történet érdekessége miatt ajánlom 16 évesnél idősebb olvasók részére is. Sajnos nem sikerült megtalálnom, hogy mikor jön ki magyarul a következő rész, de addig is németül tudó olvasók, kalandra fel!

Értékelés: 4,5/5

Műfaj: Regény

Sorozat: Silber-trilógia 1.

Ajánló
Kommentek
  1. Én