Sarah J. Maas - Sarah J. Maas

A bűntudattól és haragtól gyötört Celaena képtelen lenne Adarlan királyáért egy csepp vért is kiontani. Nincs más választása, fel kell vennie ellene a harcot… A Tündérkirálynő talán segít neki elpusztítani a királyt, de ennek ára van. Celaena egyszerre küzd sötét emlékeivel és a szíve is majd megszakad egy kilátástalan szerelem miatt. Tudja-e így teljesíteni az alkut és képes-e az egykor erős és hatalmas terraseni királyság élére állni? Talál-e segítőtársakat?

Történet és szereplők:

A történet 3 helyszínen folytatódik:

  • Celena megérkezik a tündérek földjének előkertjébe ahol is Maeve azt a feltételt szabja válaszai feltételeként, hogy gyakorolja mágiáját szolgája Rowan segítségével. Hosszú küzdelem veszi ezzel kezdetét, de a kemény tündér harcos méltó ellenfélre talál a lányban, aki néha összetörik a feladat súlya alatt, de mindig újult erővel tér vissza, Rowan elismerését elnyerve ezzel. A tanítás közben elkezdenek nyomozni a területen talált érdekes halál esetekkel kapcsolatban. A végső következtetés, miszerint Aderlan királya küldött rájuk halálos valg hercegeket és 200 fős sereget szinte megbénítja őket. A csatában Celena feláldozza magát és a hercegek segítségével akik a lelki traumáiból táplálkoznak végül megtalálja végső kulcsot a mágiájához és győzedelmeskedik. Ebben nagy segítségére van Rowen, aki az utolsó két valg legyőzéséhez saját mágiáját adta át a lánynak. Ezután Celena végül nem kap érdemleges választ a rémkövekkel kapcsolatban Maeve-től, azt sikerül elérnie, hogy a tündérkirálynő engedje el kötelékéből a harcost, s az végül a lánynak tesz véresküt. Celena miután rájött, hogy a harmadik rémkő családja elveszett amulettjében van útra indul vissza Adarlan-ban.
  • Chaol és Dorián egyre távolabb kerül egymástól, melyben nagy szerepet játszik, hogy a kapitány a célból, hogy még többet megtudjon a mágia eltűnéséről összebarátkozik Celena unokatestvérével Aedion-nal és csapatával. Megfejtik, hogy a király hogyan tudta összpontosítani erejét, hol vannak a fontos támpontjai és azt is megsejtik, hogy milyen szörnyeket teremtett, s ezzel milyen veszélybe sodorta Celenát, mikor elküldte Wendyn-be. Ettől függetlenül ezt ugyanígy megtenné, segítené a lányt a túlélésben, feláldozná ezért saját boldogságát. A herceget is próbálja védeni eközben, bár egyre kevesebbet beszélnek egymással. Dorián egyre több időt tölt az egyik gyógyítóval Sorsha-val, aki elfogadja annak ami és segíti megérteni a mágiáját. A lány egyre jobban kötődik hozzá és már nem is érti, hogy miért gondolta azt, hogy szerelmes Celena-ba. Miután rájönnek, hogy mit tett a király és hogyan verte ezt vissza bérgyilkosa, el akarnak szökni az országból, de a király rájön erre és ördögi csellel mindenkit elintéz. A hercegnek végig kell néznie ahogy lefejezik szerelmét, erre kitör belőle a mágia, tehát elárulja magát apja előtt. Aedion bevallja árulását és hogy végig lázadt a király ellen csak hogy védje Chaolt akiről úgy gondolja boldoggá tudja tenni királynőjét. Így végül egyedül Chaol ússza meg szárazon a találkozást a királlyal, bár ő földönfutóvá vállt ezáltal.
  • Új szálként megismerhetjük a boszorkányok három rendjét, akiket összeterel a király, hogy erősítse hadseregét. Bár tiszteletre és kegyetlenségre nevelték őket a legádázabb boszorkány rend utódjában érzelmek és kegyelem éled társa és állata iránt. Mannon végig kitart az elképzelés mellett, hogy szolgálja a királyt, segít neki a győzelem elérésében, azonban ezután végre visszaszerzi a boszorkányok földjét.

Összegzés:

A legerősebb és lebilincselőbb történet Celenaé és Rowené. Már az elején éreztem, hogy Rowen-nek nagy szerep jut majd, bár őszintén én romantikus szálra számítottam. Na gondoltam Chaol-nak ennyi. S bár a két fiú közül a kapitányt éreztem közelebb bérgyilkosunkhoz, a tündérherceg egyből megnyert magának. Könyörtelen és túl sok fájdalmat, szörnyűséget látott, mint a lány. Ráadásul a tündérerejük is összeköti őket, a tűz és a jég/szél tökéletesen kiegészíti egymást. A könyv végére nem tudtam eldönteni, hogy mit is gondol Rowan a kapcsolatukról, minden esetre, ha a lány mellette is dönt, ez még nem a közel jövőben fog bekövetkezni. Aedion szerepe sem volt teljesen világos a könyv végégig. Azt hittem, csak egy újabb kérő Celena számára, azonban úgy tűnik ő főként királynőjét látja a lányban akihez a végsőkig lojális és akiért az életét is feláldozná. Kedvenc bérgyilkosunk felkerült a térképre, életjelet adott magáról és most kezdődik igazán a háború, eddig csak a háttérben történtek az események. Botor módon én azt gondoltam a történet utolsó kötetét tartom a kezemben, de mikor a boszorkányok bekerültek a képbe (viszonylag korán) már éreztem, hogy ennek itt még nem lesz vége. Nem baj. Élvezettel olvastam a tündérekről, a boszorkányokról, valgokról és egyéb teremtményektől. Végre megtudtuk, hogy mi történt Celenával 10 évvel ezelőtt és miért lökte el magától a kapitányt látszólag olyan gyorsan Nehemia halála után. Számomra ez a kötet inkább megmagyarázta az eddig történteket és háttér információkat adott a világról, de nem bővelkedett akciókban, lassabb volt, mint az előző könyv. Ettől függetlenül élveztem, hogy elmerülhettem az írónő által kitalált világban. Csodálkozom, hogy nem filmesítik meg a sztorit, hiszen manapság oly divatosak a fantasyk, bár tény, hogy egy 16-os karikát lehet, hogy ki kellene tenni rá. De szívesen megnézném, ha esetleg mégis felkelteni a filmesek figyelmét a könyv. (zárójelben, ha rákerestek a könyvre, nagyon jó képeket lehet találni főként az új szereplőkhöz, ajánlom mindenki figyelmébe).

Szóval bár csalódtam, hogy még nincs vége a történetnek, hisz én az hittem a befejező kötetet tartom a kezemben, örültem is annak, hogy olvashatom még tovább. Én személy szerint minimum még kötetet kinézek a sztoriból, meglátjuk Maas hogyan gondolja.

Értékelés: 4/5

Műfaj: Fantasy

Sorozat: Üvegtrón 3.

Ajánló
Kommentek
  1. Én