Robin LaFevers - Gyilkos kegyelem

A késő tizenötödik században Mortain, a halál istene, kiválasztja a fiatal Ismae-t, hogy legyen a szolgálója és orgyilkosa. Egy távoli szigeten álló kolostorban a többi hozzá hasonló lánnyal együtt megtanulja a ravasz hadviselés és nőies művészetek minden fortélyát, így semmi nem akadályozhatja abban, hogy teljesítse küldetését, és végrehajtsa a halál istenének parancsait. A kolostor a válsággal küzdő bretagne-i udvarba rendeli a lányt, ahol a gyanakvó nemes, Gavriel Duval szeretőjének szerepét kell eljátszania.

Történet és szereplők:

Ismae története nem kezdődik szépen, édesapja nőül adja egy parasztnak, mivel ő maga fél tőle, hiszen anyja annak ellenére, hogy igénybe vette a füvesasszony segítségét nem tudott megszabadulni tőle, ennek őrzi bizonyítékát testén hegek formájában. Apja fél tőle, de ennek ellenére megkeseríti életét, mint mindenki más a falujában. Férje sem tesz másként miután meglátja a hegeket, éktelen haragra ébred, megveri és tömlöcbe veti. Innen egy vándor pap és a füvesasszony menti meg, akik elküldik Mortain isten kolostorába, hiszen ő nem már, mint az istenség lánya, hiszen túlélte a magzatelhajtó mérgeket. Az apát asszony rögtön próba elé is veti, méreggel átitatott bort itat vele, de szinte meg sem rezzen, bizonyítékot nyert tehát a mérgek elleni immunitása és valódi származása. A következő éveket a kolostorban tölti, megtanul ölni és ezen tudását főként a férfiak ellen akarja kamatoztatni, hiszen élete megkeserítői ők voltak, míg biztonságba nem került. Ahogy eléri a megfelelő tudásszintet és kort megkapja első megbízatását, hogy iktasson ki egy embert aki a korona ellen szövetkezik.Sikeres bevetése után nagyobb feladatot kap, követnie kell Duval-t a hercegnő udvarába, hogy megelőzzék a további összeesküvéseket és szemmel tudják tartani a férfit. Az udvarba érve kell szembesülnie azzal, hogy nem biztos abban, hogy a kolostor összes tanítása felkészítette az ott elkövetett cselszövésekre, de elkezdi kibogozni a szálakat, ami azzal jár, hogy elkezd megbízni a férfiban bár sokan ennek ellenkezőjét akarják elérni és egyre jobban átlátja ki is áll valóban a hercegnő mellett és ki van ellene. Sok a kérő aki mind el akarja nyerni a kezét és a Bretigne feletti hatalmat és ennek érdekében a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Ismae keresi az embereken Mortain jelét - mely az jelenti, hogy az isten halálra ítélte őket - és követ az apát asszony utasításait, de egyre kevésbé meggyőződésből, mind inkább a belenevelt alázatosságból. A fordulópontot az a csata hozza mely során sok ember meghal, ekkor találkozik szülőatyjával is, aki elmondja neki, hogy bárhogyan is tesz hozzá tartozik és szeretni fogja, nem muszáj, mindig a feletteseire hallgatnia. Ráébred ekkor, hogy kegyelemből is lehet ölni és ő ezt az utat akarja járni, segít a megsebesített katonáknak átkelni a másvilágra. Eközben egyre közelebb kerül Duval-hoz, akivel egymás iránt érzett vonzalmuknak nem tudnak ellenállni, azonban a férfit cselszövések bujkálásra kényszerítik, ráadásul méreg kerül a szervezetébe, mely ellen sokáig Ismae sem tud tenni. Visszatértekor azonban rádöbben, hogy ő maga tudja semlegesíteni a férfi szervezetébe jutott mérget, így szerelmük betejesedik. Miután a férfi visszanyeri egészségét rájönnek, hogy ki mozgatja a szálakat, Ismae azonban kegyelmet gyakorol ekkor is és megkíméli a kancellár életét.

A hercegnő udvarát átszövő intrikák nem szűnnek, meg azonban a fő mozgatórugót sikerül kiiktatniuk és Ismae is ráébred, hogy Mortain mellett más férfi is megfér a szívében.

Ismae egy haragtól fűtött mégis érzékeny lány, nem egy harcos amazon, bár tettei ezt mutatják, nem élvezi az öldöklést, csupán megtanították rá. Visszafogott és cseppet sem magabiztos ha férfiakról van szó, mégis kedvelhető karakter, legalábbis nem ellenszenves.

Duval egy lojális férfi akit minél inkább megismerünk annál jobban megkedvelünk, de számomra színtelen, szagtalan maradt.

 

Találtam egy nagyon jó fanvidit ami az egész cselekményt megjeleníti és a szereplőket is nagyon jól eltalálták:

https://www.youtube.com/watch?v=P3DNgvkkREo

 

Összességében:

A szerelmi szál is érdekes a történetben, de számomra nem ez volt a fő szál. Kifogásolhatnám, hogy az irónő nem írta le tökéletesen a karaktereket, bár olyan sokan voltak, hogy talán erre nem is lett volna hely. De az, hogy nem tudom pontosan, hogy hogyan néznek ki még eltudtam képzelni őket és nem is volt hiányérzetem. A cselekmény annyira szépén és bonyolultan épült fel, hogy ezt a hiányérzetet kitöltötte. Mivel a következő regénynek róluk kettőjükről szólnak, nem is kellett volna jobban leírni őket, fel kellett vezetni a többiek történetét.

Értékelés: 4,5/5

Műfaj: Fantasy, romantikus

Sorozat: A halál szépséges szolgálólányai

Ajánló
Kommentek
  1. Én