Victoria Aveyard - Vörös ​királynő

A közrendű, nyomorgó Vörösök az Ezüstök uralma alatt élnek, akik isteni hatalommal bíró harcosok. Mare Barrow, a tizenhét éves falusi Vörös lány számára úgy tűnik, soha semmi nem fog megváltozni. Mare az Ezüstök palotájába kerül, hogy azok között dolgozzon, akiket legjobban gyűlöl. Hamar felfedezi azonban, hogy vörös vére ellenére ő is halálos hatalommal bír, amely az Ezüstök uralmának végét jelentheti.

Mare Barrow egy tizenhét éves lány aki zsebelésből tartja el magát és családját, azonban sokáig már nem tudja elkerülni végzetét és be kell vonulnia a háborúba ki ha nem öl meg, akkor megnyomorít. A vörösök (vérük színe után) csak gyalogok az ezüstök (uralkodó nép, szintén a vérük színe után) harcában, de mivel ők az elnyomott nép semmit sem tehetnek ellene. Nincsenek sajátos képességeik, mint az Ezüstöknek, nem tudják uralni az elemeket. Miután legjobb barátjának hamarabb lejár az ideje, próbálja megmenteni őt, de csak azt éri el vele, hogy a húgától, aki segíteni akar neki is elveszi a jobb élet reményében, mikor elkapják őket. Elkeseredettségében a muszáj a Vörös Gárdában bíznia, akik egyre inkább lázadnak a Vörösök elnyomása ellen. Egy este találkozik egy rejtélyes idegennel, aki kérdezgeti életéről, s ő elkeseredettségében kifakad neki, másnap pedig már a palotában találja magát. Munkát adnak neki, megmentve ezzel életét. Kiderül, hogy az idegen nem más, mint  a herceg fia, aki éppen társat választ magának. A választás során azonban kiderül, hogy Mare is bizonyos képességekkel bír, elektromos energiát tud gerjeszteni. Mivel származása nem predesztinálja erre, így eltitkolják kilétét és gyorsan elígérik a király kisebbik fiának. A lány bekerül az udvarba, hosszú és nehézkes folyamat lesz, míg Ezüstöt nevelnek belőle, de elkezdik okítását. Közben bár Cal, a herceg vonzza még is egyre jobban elfogadja, hogy Mavenhez ígérték, főként miután kiderül, hogy a kisherceg is pártolja, sőt támogatja a Vörös Gárdát egy jobb világ reményében. Mare ugyanis miután megtudja, hogy egyik bátyját megölték dezertálás miatt, elkötelezi magát a lázadóknak. A végső harc során a lánynak meg kellene győznie Calt, hogy válassza őt és az új világot, a herceg azonban elkötelezett és lojális apja irányában így elbuknak. Mint kiderül azonban az egész csak Maven és anyja játszmája volt. Ők az akaratukkal tudják irányítani a többi embert, s így kényszerítik a herceget, hogy megölje saját apját így adva kezükbe a koronát. Mare és Cal tehát kivégzésre ítélik, ahonnan a lány gyors gondolkodása és bátorsága miatt kiszabadulnak. De innen hová tudnának menekülni?

Az üvegtrón óta kedvelem az ilyen típusú fantasy regényeket. Tetszik a világ felépítése, az emberek megkülönböztetése Vörösökre és Ezüstökre, ez különös konfliktusokat hoz létre a karakterek között. Mare már nem ennyire egyedi főhős. Elnyomott, remény nélküli 17 éves lány akiről hirtelen kiderül, hogy különleges, ráadásul még a nagyszerű herceg is titkon őt akarja. Ez illetve a szerelmi háromszög, ami szinte már négyszög és sablonos, mégsem vette el a kedvem a folytatás elolvasásától. Remélem a következő kötet is megüti ezt a szintet és akkor megint egy jó kis fantasy sorozatot találtunk.

A borító tetszik, ízléses elegye a vörös és ezüst színeknek, sugallva hogy itt a vörösek az elnyomott fél, akiknek a háború során vérük fakad.

 

Értékelés: 4/5

Műfaj: fantasy, YA

Sorozat: Vörös királynő

Ajánló
Kommentek
  1. Én